Ev ödevi yaparken yaşanan zorluklar ailelerin en sık karşılaştıkları problemlerden biridir. Bu konuyu ele alırken çocuğun yaşı, gelişim düzeyi, bilişsel durumu, aile ilişkileri, yaşam koşulları gibi birçok önemli etken incelenmelidir.
Peki ev ödevi yapma konusunda çocuğumuzu desteklemek için genel olarak neler yapabiliriz?
- İlk olarak kendinize çocuğunuzun öğretmeni değil, ebeveyni olduğunuzu hatırlatın.
- Çocuğun hata yapmasına izin vermeli ve ondan mükemmeli beklememeliyiz. Eğer sürekli müdahale edersek ve eleştirirsek bu onun özgüvenini olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla ödev yapma konusunda motivasyonunu da düşürecektir.
- Çocuğunuz ile sakin bir şekilde iletişim kurum. Sizin gergin olmanız ona da yansıyacaktır.
- Çocuğunuzun dikkat süresi ve gelişimsel düzeyine uygun molalar verin.
- Önemli olanın anlık olarak o ödevi yapmak değil, çocuğunuzun ders çalışmayı sevmesi ve bunu alışkanlık haline getirmesi olduğunu unutmayın.
- Motive edici, destekleyici etkenlerden faydalanabilirsiniz. (Renkli kalemler, defterler, duvara yapıştırılan notlar vb.)
- Çocuklara bir davranışı kazandırmanın en etkili yolu; onlara model olmaktır. O ders çalışırken, sizde elinize kağıt, kalem veya kitap alıp kendi işlerinizle ilgilenebilirsiniz.
- Sürekli olumsuz davranışı eleştirmek yerine, olumlu davranışlarını övmek de motivasyon arttırmak için önemli bir etkendir.
- Birlikte çalışma tabloları hazırlayabilirsiniz. Bu tablolara uydukça haftanın sonunda birlikte çocuğunuzun belirlediği bir aktiviteyi yapabilirsiniz.
- Ders aralarında teknoloji vb. dikkat dağıtıcı uyaranlardan çocuğunuzu uzak tutmanız gerekmektedir. Bunun yerine fiziksel aktiviteler, sohbet etmek, oyuncaklarla oynamak, müzik dinlemek vb. tercih edilebilir.
- Ona günlük hayat konusunda sorumluluklar vermek de, ödev yapma sorumluluğu kazanması için önemli bir adım olacaktır. Çünkü sorumluluk alabilen bir çocuğun ödev yapma sorumluluğunu alması da daha kolay olur.
- Çocuğunuzun öğrenme stilini bulmanız da oldukça önemlidir. Bu sayede onun hangi yollar ile daha kolay öğrendiğini bilir ve bu yönde destekleyebilirsiniz.
- Okuldan gelir gelmez ödev yapmaya zorlamamalıyız.
- En önemlisi her çocuğun yeteneği, potansiyeli, ilgi alanları, gelişim düzeyi birbirinden farklıdır. Onu kimseyle kıyaslamadan kendine uygun bir çalışma sistemi oluşturması konusunda desteklemek çocuğunuzun çalışma alışkanlığı kazanması için önemli bir adım olacaktır.