AREM

Çocuğunuzun Öğrenmesini Arttırmanın 20 Yolu

  1. Çocuğunuzla konuşun; kendini size anlatması için fırsat tanıyın sığınılacak bir liman olduğunuzu her zaman hissettirin.
  2. Soru sormaya cesaretlendirin;merak, öğrenme konusunda güdüleyici bir etkendir. İlgiyi yüksek tutmak için çocuğunuzun sorularına cevap verin.
  3. Yetişkin kelimeleri kullanın; konuşmalarınızın düzeyini düşürmeden yetişkin kelimeleri kullanın.
  4. Okul zamanı çocuklarınıza düzenli bir yatma saati ayarlayın; okulda dinç olmanın yolunun kaliteli bir uykudan geçtiğini unutmayın.
  5. Planlayın ve organize edin; ders çalışma ve dinlenme saatlerini belirleyin, disiplinli bir çalışma başarı oranını arttıracaktır.
  6. Kitap okuma saatlerinin kaydını tutun; yatay eksende haftanın günlerinin yazılı olduğu bir grafik tutarak çocuğunuzu okuma konusunda motive edin
  7. Problemlerine yardımcı olun; sorunlarıyla ilgilenin, öğretmeniyle konuşun, problemi çözmek için planlar yapın.
  8. Dinlenme metotlarını öğretin; eğer çocuğunuz sınav olurken panik oluyorsa ona küçük bir dinlenme , rahatlama tekniği öğretin. Önce karnından yavaş ve rahat nefes almasını söyleyin.
  9. ‘’Araştır- sor- oku -anlat –tekrar et ‘’ metodunu çalışma aracı olarak kullanın;bir konuya başlamadan önce çocuğunuza önce o konunun genel olarak ne hakkında olduğunu anlaması için araştırması gerektiğini daha sonra konudaki başlıklar hakkında kendi kendine sorular üretmesi gerektiğini bir sonraki aşamada bu sorulara verilen cevapları okumasını daha sonra verilen bu cevapları kendi kendine anlatmasını ve en son olarak da bütün öğrendiklerini tekrar etmesi gerektiğini öğretin.
  10. Kendi kendine olumlu konuşmalar yapmayı öğretin; çocuğunuzun paniklemesine sebep olan düşüncelerden kendi kendine olumlu konuşmalar yaparak etkilenmekten kurtulabileceğini öğretin. Mesela ; ‘Eğer acele etmezsem cevabı hatırlayabilirim. Bunu yapabilirim. Ben bu konuya çalıştım’ böyle bir yöntem korkuya engel olacak ve çalışılan konuyu hatırlamak için yol açılacaktır.
  11. Hatırlamayı kullanacak nesneler ve benzetmeler kullanın ; bir kelime bir cümle hatta bir resim hatırlamayı kolaylaştırabilir.
  12. Doğru olanın altını çizin ; çocuğunuzun yaptığı işle gurur duymasını sağlayın ve kimsenin kusursuz olmayacağını n önemini vurgulayın.
  13. Ödevin önemini öğretin; çocuğunuzun öğretmeniyle görüşün ödevlerle ilgili bilgi sahibi olun hatta ödevleri bir kağıda yazmasını çocuktan isteyin. Böylece çocuğunuzun ‘bugün ödev yok –ödev yapmayı unuttum ‘ gibi ifadelere başvurmasını engelleyeceksiniz.
  14. Olumlu olana, iyiye, güzele kıymet verin; çocuğunuzun ödevini kontrol ettiğinizde önce doğru olanın altını çizin ‘’ harika 10 da 10 doğru ! ‘’sonra da çocuğunuzun son alıştırmalara bir daha göz atmasını önerin. Çocuğunuzun daha dikkatli bir kişi olmasını sağlayın. Böylece çocuğunuzun anlayışını geliştirmiş olursunuz.
  15. Beraber okuyun ; bütün ailenin aynı katılabileceği bir okuma saati ayarlayın. Çocuklar anne babalarını okurken görmeye ihtiyaç duyarlar. ‘’söylediğimi yap’’ ifadesinin ‘’yaptığımı yap’’  kadar etkili olmadığını unutmayın.
  16. Mantıklı hedefler belirleyin; bir çocuk için  C’den  A’ya derece atlamak imkansız gibi görünür. Her seferinde çocuğunuzu her gece çalışması için destekleyin ve gösterdiği çaba için her gün onu tebrik edin. Gelişmeyi göreceksiniz.
  17. İyi bir dinleyici olun ; çocuğunuzun size her gün okumasını sağlayın. Onu sadece yanlış okuduğu kelimeleri dinlemek için dinlemeyin. Kitaptaki karakterler hakkında, daha sonra ne olabileceği hakkında konuşun. Okuduğu benzer hikayeleri karşılaştırmasını isteyin.
  18. Okulda yaptıklarından haberdar olun ; yardımınız gerektiğinde çocuğunuzun okul ödevleriyle ilgilenin. Çocuğunuza o gün okulda ne yaptığını sormayı alışkanlık haline getirin.  Çocuklar gerçekten ilginizi fark ettiğinde mutlaka sizinle paylaşacaktır.
  19. Okul işlerinde istekli olun ; çocuğunuzun gittiği okulun faaliyetlerini destekleyen veliler olun. Çocuklar anne ve babalarını okulda  görmekten çok hoşlanır.
  20. Dünyada olup bitenden haberdar edin; dünyada meydana gelen olayları açıklayarak açıklayarak ve onların da fikirlerini alarak çocukları yetişkin sohbetine dahil edin. Eğer çocuklarınız kendi yorumlarının önemsendiğini fark ederse haberlere daha çok dikkat edecektir. Fakat olayları açıklarken çocukların uygunluk seviyesini dikkate almalısınız.

              

HATİCE TOPAKTAŞ