İslam dininin, beş temel esasından biri olan namaz, Peygamber Efendimiz (sav) “dinin direği” ve “Müminin Miracı”dır olarak nitelendirdiği, dinimizin en önemli ibadetleri başında gelen, ruhumuzu ve bedenimizi manevi yönden besleyen, ruhun gıdası olan bir ibadettir.Her anne-baba çocuklarının imanı kuvvetli, ihlaslı, salih amel sahibi olsun isterler ve bu beş temel esas alınarak yetişen evlatlarımızın dünyamızda saadet, ahiretimiz de ise ödülümüz, olması onların terbiyesi yüz akımız, onların hatası hatamızdır, onların iyiliği iyiliğimiz, kötülüğü kötülüğümüzdür olduğunu unutmayalım çocuklarımızı nasıl görmek istiyor isek öyle davranalım. Küçük yaşlardan itibaren ibadetlerimizi çocuklarımıza alıştırmaya öğretmeye başlamakla mükellefiz .
Evlatlarımıza Hz.İbrahim (as) duasını her daim yapmalıyız Hz. İbrahim(as) şöyle duâ etmişti: ‘Ya Rabbi! Bu Mekke şehrini emin kıl. Beni ve evlâtlarımı putlara tapmaktan koru!… Ey Rabbimiz! Beni ve benim neslimden olanları namazda devamlı kıl.” (İbrahim Sûresi: 35, 40.)
Biz çocuklarımızı cami ve mescitlerimize alıştırmak ve dinî değerlerimizi sevdirmek, onları bizzat cami ve mescitlerimize götürerek veya evde birlikte görerek ve yaşayarak namazı sevmelerini sağlamanın değeri hiç şüphesiz çok büyüktür. Namaz sevgisini çocuk kalbine kırmadan, bıktırmadan; şefkatle ve sevgiyle ekmektir.
Sevgili Peygamber Efendimiz (sav) o güzel çocuklarını, o güzel torunlarını, namaz kılmak için mescide gidişlerinde götürmekten hiç de kaçınmazdı. Bir defasında mübarek omuzlarında kızı Zeynep varken namaz kıldırmak üzere öne geçmiş ve Zeynep’i omuzlarından indirmeden namaza durmuştu. Zeynep omzundan düşmesin diye secdeyi uzatmıştı. Öyle ki, Ashab-ı Kiram vahiy geliyor zannına kapılmıştı, ama Peygamber Efendimizin (sav) namazı Zeynep’in düşmemesi için o kadar sakin ve yavaş yavaş namazı kılmıştı.
Sevgili Peygamber Efendimiz (sav)şöyle buyurmuştur.: “Çocuğa namazı yedi yaşında öğretin…” (Tirmizî, salât, 299)
“Namaz öğretimi” ile “namaz eğitimi” farklı şeyler.
Öğretmek kısa vadede gerçekleşebilir, fakat namaz eğitimi uzun suren bir süreçtir burada çocuğumuzun hayatının merkezine alması gerektiği ve devamlılığını saylamanın önemi kavratılmalıdır.Sevgili Peygamber efendimiz(sav), Medine toplumunda yaşayan çocuklar için 7 yaşında başlayıp 10 yaşına kadar devam eden “dört senelik” bir süre zarfında, çocuğa namaz sevgisi kazandırın diye tavsiyede bulunmuş.
7 yaşında çocuğa namazı ikram edin; anlatın, sevdirin beyanının devamında, 10 yaşına geldiğinde, çocuğa konunun öneminin biraz daha ciddiyetle “empoze etmeyi” , “mecbur etmeyi” tavsiye buyuruyor.
ANNE BABA ROL MODEL OLMALI!
“Hadi evladım namaz vakti geldi Allah’ın huzuruna Sende gel beraber kılalım” diyerek, onun namazın ciddiyetine ermesine katkı sağlayabiliriz.Evde namaz kılan büyüklerini göz ucuyla izleyen çocuk, namazın önemini ve sevgisini kazanmaya başlayacaktır.
Bu süreçlerin ardından, en kısa namaz olması hasebiyle akşam namazının farzıyla başlayabiliriz.. Sünnetleri kılmamasına o süreçte göz yumulabilir.
Beş vakti birden kıl demektense, aşama aşama yol almakta fayda var. Başarı odaklı, istisna çocuklar da olabilir. “Ben beş vakit kılacağım, sünnetlerde dâhil”, diye bu şekilde de devam edebiliriz.
ÇOCUKLARIMIZA NAMAZI SEVDİRMEK İÇİN!
Çocuklarımıza namazı sevdirmek için öncelikle kararlı ve düşünceli olmak zorundayız. Çocuklarımızı daha çok küçük yaşlarından itibaren namaz ibadetine karşı sevgi dolu olarak yetiştirmek gerekiyor.Bunun için şu hususlara dikkat etmeliyiz.
- Namazı öğretmeyin, sevdirin.
- Sevdirmeden ve anlatmadan çocukları namaza zorlamak, namaz kılmalarını mecburi tutmak onları namazdan soğutur. Buna dikkat etmek gerekir.
- Odasında görebileceği şekilde namazın kılınış tablosu ve namaz dualarını asabiliriz.
- En iyi öğretmen örnekliktir çocuklar, sizin namaza gösterdiğiniz saygı ve sevgiyi görmeliler.
- Namazı ilgi çekici hale getirerek, çocukların sevgi dolu bir merak edinmelerini sağlamak gerekir. Kitaplarla, CD lerle namaz eğitimi çeşitlendirilmelidir.
- Çocuk güzel hediyelerle teşvik edilmeli, onun için sürprizler hazırlanmalıdır. Teşvik ve tebrik edilmelidir.
- Kendisine ait bir seccadesi, tesbihi ve takkesi olmalıdır. Kız çocuklarına namaza mahsus özel kıyafet alınabilir.Evimizde çocuklarımıza özel namaz kılma köşeleri oluştura biliriz.
- Küçük yaşlardan itibaren devamlı camiye götürülmeli ve çocuğun namazı en ön safta kılması sağlanmalı, cemaat bilinci oluşturulmalı.
- Namaz sonunda hem bu dünyası için hem de ahiret hayatı için dua etmesini öğretmeyi unutmamalıyız.
Rabbim bizleri ve neslimizi namaz kılanlardan eylesin…
Sibel BÖLÜKBAŞI
Değerler Eğitimi Öğretmeni