AFL

How Does Being Bilingual Changes Our Brains?

When our ancestors said ‘one language one person, two languages ​​two people’, they based this on cultural experiences, not scientific reality. It has been known for some time that being bilingual is cognitively beneficial. Recent studies have proved this statement. So how does being bilingual change the brain?According to studies, being bilingual reshapes the human brain.It was already known that being bilingual had cognitive benefits: the transitions between the two languages ​​were seen as mental gymnastics.But recent research claims that truly mastering two languages ​​can fundamentally change the structure of the brain and work differently than the brains of those who only speak one language.Both languages ​​are constantly active in the brain at the same time. That is, the brain does not have a ‘turn off’ button to disable one of these languages.In fact, these languages ​​are in competition inside the brain. This means balancing the two languages ​​in the brain. Namely, the region of the brain responsible for that language is also reshaped.Cognitive science expert Judith F. Kroll from Pennsylvania State University, one of the coordinators of the study, says that bilingual people are “models” in terms of “cognitive control”. In the study, children who grew up monolingual were compared with those who grew up bilingual. Accordingly, a difference was found between where these babies looked when people were speaking.The researchers selected four-month, eight-month and one-year-old infants (60 monolingual and 60 bilingual) as samples and examined differences in infants exposed to both Spanish and Catalan as they grew up.Bilingual babies look into their mothers’ mouths while their mothers speak, while monolingual children look into their mothers’ eyes. More hopeful is that the benefits of bilingualism continue for those who did not learn a second language as a child. Researchers at the University of Edinburgh point out that “millions of people around the world learn their second language later in life through school, university, work, immigration or marriage.” The results of the study, which included 853 people, clearly show that knowing a second language has many benefits, regardless of when we learn it.

İKİ DİLLİ OLMAK BEYNİMİZİ NASIL DEĞİŞTİRİYOR?

Atalarımız ‘bir lisan bir insan, iki lisan iki insan’ derken, bunu bilimsel bir gerçekliğe değil, kültürel tecrübelere dayandırıyorlardı. İki dilli olmanın bilişsel açıdan yararlı olduğu ise bir süreden beri bilinmekteydi. Son yıllarda yapılan çalışmalar ise âdeta bu sözü kanıtlar nitelikte.
Peki iki dilli (bilingual) olmak beyni nasıl değiştiriyor?
Yapılan çalışmalara göre, iki dilli (bilingual) olmak insan beynini yeniden şekillendiriyor.
İki dilli olmanın bilişsel yararı olduğu hâlihazırda bilinmekteydi: İki dil arasındaki geçişler zihinsel jimnastik niteliğinde görülüyordu.
Fakat son yapılan araştırmalar iki dile gerçekten hâkim olmanın, beynin yapısını temel olarak değiştirebileceğini ve yalnızca bir dili konuşanların beyinlerinden farklı şekilde çalıştığını iddia ediyor.Araştırmaya göre iki dilli insanların beyin yapıları ve ağları farklı bir yapı sergiliyor.
Her iki dil de sürekli olarak beyinde aynı anda etkin biçimde bulunuyor. Yani, beyinde bu dillerden birini devre dışı bırakmak için bir ‘kapat’ butonu bulunmuyor.
Hatta bu diller beynin içinde âdeta rekabet hâlinde. Bu da iki dilin beyinde dengelenmesi anlamını taşıyor. Bu durum beynin o dilden sorumlu bölgesinin de yeniden şekillenmesi demek.
Araştırmanın yürütücülerinden, Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden bilişsel bilimler uzmanı Judith F. Kroll, çift dilli insanların“bilişsel kontrol” açısından “model” olduklarını söylüyor.
Yapılan çalışmada tek dilli büyüyen çocuklarla iki dilli büyüyen çocuklar karşılaştırıldı. Buna göre insanlar konuşurken bu bebeklerin baktıkları yer arasında farklılık bulundu.
Araştırmacılar, dört aylık, sekiz aylık ve bir yaşındaki bebekleri (60’ı tek dilli ve 60 iki dilli olmak üzere) örneklem olarak seçtiler ve büyüdükçe hem İspanyolca hem de Katalancaya maruz kalan bebeklerdeki farklılıkları incelediler.
Çift dilli bebekler anneleri konuşurken, annelerinin ağızlarına bakarken, tek dilli çocuklar annelerinin gözlerine bakıyorlar.Araştırmacılar, bebeklerin böylelikle sözel olmayan birtakım ipuçları yakalamaya çalıştığını beliriyorlar.
Daha umut verici olan ise iki dil bilmenin sağladığı yararların çocukluğunda ikinci dil öğrenmeyenler için de devam ediyor olması. Edinburgh Üniversitesindeki araştırmacılar bir konuya dikkat çekiyorlar: “dünyadaki milyonlarca insan ikinci dillerini okul, üniversite, iş hayatı, göç ya da evlilik yoluyla yaşamlarının ilerleyen yıllarında öğreniyorlar.” 853 kişinin katıldığı araştırmanın sonuçları ikinci bir dil bilmenin ne zaman öğrendiğimizden bağımsız olarak pek çok yararının olduğunu açıkça gösteriyor.

İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ
AYŞEGÜL TAŞDEMİR