AFL

Yabancı Dil Eğitiminde Teknolojinin Rolü

Teknoloji hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Teknolojinin yararları ve zararları saymakla bitmez. Ama hayatımızı kolaylaştırdığıda bir gerçektir. İletişimde, eğitimde, sağlıkta ve ulaşımda önemli bir rolü vardır. Günümüz gençliği tam bir teknoloji ve internet jenerasyonudur. Çok küçük yaşlarda teknolojiyi ve interneti kullanmakta çok becerikliler. Bugünün öğrencileri artık eğitim sistemimizin öğretmek için tasarladığı insanlar değiller. Onlar yeni teknolojiyle etkileşimlerinin bir sonucu olarak bilgiyi önceki nesilden farklı düşünmekte ve işlemektedirler. Bir eğitimci olarak  bizde bu yönlerini iyi değerlendirip onlara yabancı dil öğrenmelerinde teknolojiyi nasıl kullanacakları konusunda yardımcı olabiliriz.

Yabancı dil eğitiminde teknolojiyi kullanmak sizce önemli mi? Tabiî ki önemlidir çünkü teknolojinin etkin kullanımı yabancı dil eğitiminin temel dört becerilerini ( yeni bir şey oluşturma, iş birliği, eleştirel düşünme ve iletişim)  geliştirmekte öğrenciler için çok faydalı olacaktır. Teknolojinin dil öğretiminde avantajları gelişmiş fırsat, motivasyon, iş birliği, geri bildirim, öğrenci özerkliği ve profesyonel geliştirmedir.

Yabancı dili çok aktif konuşabilmenin en önemli şartı o dile sürekli mağruz kalmaktır. Ama ülkemizde bu çokta mümkün değildir. Çünkü ne aile ortamında nede arkadaş ortamında yabancı dil çokta aktif konuşulmaz. Bir öğrenci okulda öğrendikleriyle yetinmek zorunda kalır ve bunu günlük hayata geçiremediği için öğrendiği ikinci dili ana dili kadar rahat konuşamaz. Fakat teknolojiyi ve interneti iyi yönde kullanırsa öğrendiği yabancı dili çok aktif kullanmaya başlayabilir. Dil öğretiminde öğrenciler teknoloji aracılığıyla temel becerilerini geliştirebilirler. Mesela dersin öğretmeni  bir sınıf sayfası açarak öğrencilerin hazırlamış olduğu sözlü, yazılı ve görsel sunumlarını bu web sitelerinde arkadaşlarıyla öğretmenleriyle hatta yabancı ülkelerdeki öğrencilerle bunu paylaşabilirler. Bu sayede de öğrenilen yabancı dilin kullanıldığı bir iletişim ortamı oluşturulduğu için dilin etkin kullanımı teşvik edilmiş olur. Öğrenciler teknolojiyi kullanarak sanal ortamlarda tanıştıkları yabancı ülkelerden insanlarla çok kolay iletişime geçip onların dillerini ve kültürlerini çok rahat öğrenebilirler.

Öğrencilerin kolaylıkla kullanabilecekleri eğitimsel paylaşım siteleri vardır. Bu platformlarda eğitmenler ayrıca dil öğretiminde faydalı olduğunu düşündükleri ses, video, power point sunumları , dökümanları ve web sitelerindeki hazır kaynaklara erişim linklerini öğrencileriyle paylaşabilirler. Bir öğretmen eğer isterse ders tekrarı, yapılan aktivitelere geri dönüt verme gibi derslerle ilgili kendi kaynaklarını oluşturabilirler. Ve öğrencilerde öğretmenlerinin yüklemiş oldukları videoları defalarca izleyerek konu tekrarlarını yapmış olurlar. Bizim okulumuz Anadolu Koleji de kendi sitesini oluşturarak öğrencilerine bu hizmeti vermeye başlamıştır. Okulumuz öğretmenleri ders video kayıtlarını Anadolu Koleji SUEM  uzaktan eğitim sistemine yükleyerek öğrencilerinin konu tekrarlarını yapmalarında yardımcı olmaktadırlar.  Öğrenciler  ders dışında istedikleri her an izleyebilirler. Okulumuz teknolojinin nimetlerinden fazlasıyla yararlanmaktadır.

Her öğrencinin kendine özgü öğrenme şekli vardır. Bazı öğrenciler görsel materyallerle bazıları işitsel materyallerle bazıları ise dokunsal materyalerle öğrenir. Radyo, televizyon, telefon, basılı materyaller, ses ve görüntü kasetleri ve CD ler yabancı dil öğrenirken kullanabilecek teknolojik aletlerdir. Dil öğretiminde öğrenciler bu teknolojik aletlerden kendilerine en uygun olanı tercih edebilirler.

Teknoloji sadece sınıf dışı aktivitelerde değil sınıf içi aktivitelerde de kullanılabilir. İlkokul öğrencilerine temel İngilizce kelimeleri ve yapıları öğretirken internet videolarından yararlanılabilir. Ders esnasında bu videoları ve şarkıları izletebiliriz. Kelimeleri öğrenebileceğimiz başka internet uygulamaları vardır. Öğretmen ve öğrenciler bu uygulamaları açarak hazır kelime listelerini çeşitli oyun uygulamaları ile tekrarlarını yapabilirler. Hatta bu tür uygulamalarda kendi testlerini oluşturup yükleyebilirler.

Sonuç olarak internet erişimi ve sınırsız kaynak paylaşımları sayesinde  her türlü bilgiye ulaşmamız çok kolay olmuştur. Ayrıca teknolojiyi dil öğretiminde de kullanabilmek için uzmanlar binlerce uygulama oluşturmaktadır. Teknolojinin dil öğretiminde destek olarak kullanılmasında öğretmenlerinde öğrencilerinde emek vermesi gerektiğini görmüş olduk.  Tüm bu uygulamaları bilinçli kişilerce doğru ve planlı bir şekilde kullanmak dil öğretimini kolaylaştıracağına inanıyorum. Ve biz eğitmenlerde dil öğretimi için her türlü uygulamanın takipçisi olup bu uygulamaları öğrencilerimizle sınıf içi veya sınıf dışı aktivitelerde en üst seviyede kullanmalıyız.

Özlem ARSLAN

THE ROLE OF TECHNOLOGY IN FOREIGN LANGUAGE EDUCATION

Technology has become a part of our lives. The benefits and harms of technology are endless. It has an important role in communication, education, health and transportation. Today’s youth is a complete generation of technology and internet. They are very adept at using technology and the internet at a very young age. Today’s children are no longer the people our educational system was designed to teach. As a result of their interaction with new technology, today’s students think and process information diffrently from the previous generation. As an educator, we can evaluate these aspects well and help them use technology in their foreign language learning.

Do you think it is important to use technology in foreign language education? Of course, it is important because effective use of technology will be very beneficial for students in developing the four basic skills of foreign language education (creating something new, collaboration, critical thinking and communication). Advantages of technology in language teaching are enhanced opportunity, motivation, collaboration, feedback, student autonomy and professional development.

The most important condition for actively speaking a foreign language is to be exposed to that language constantly. But this is not possible in our country. Because, neither in family environment nor in friends environment, foreign language is not spoken actively. A student has to be contented with what she/ he has learned at school and cannot speak the second language she/he learns as comfortably as her /his native language because she/he cannot put it into daily life. However, if she/he uses technology and the internet well, she/he can start to use the foreign language she/he has learned very actively. In language teaching, students can improve their basic skills through technology. For example, the teacher of the lesson can open a classroom page and share the oral, written and visual presentations prepared by the students on these websites with their friends, teachers and even students in foreign countries. In this way, effective use of the language is encouraged as a communication environment is created in which the learned foreign language is used. Using technology, students can easily communicate with people from foreign countries they have met in virtual environments and learn their languages ​​and cultures very easily.

There are educational sharing sites that students can easily use.On these platforms, instructors can also share audios, videos, power point presentations, documents and access links to ready made resources on websites, which they consider useful in language teaching.

If a teacher wishes, they can create their own resources about the lessons, such as repeating the lesson, giving feedback to the activities. By watching the videos uploaded by their teachers, students repeat the subject. Our school, ANADOLU COLLEGE, has created its own website and started to provide this service to its students. The teachers of our school help their students to repeat the subject by uploading the video recordings of the lessons to ANADOLU COLLEGE SUEM distance education system. Students can watch whenever they want outside of the lesson. Our school greatly benefits from the blessings of technology.

Each student has a unique learning style. Some students learn with visual materials, some with audio materials and some with tactile materials. Radio, television, telephone, printed materials, audio and video tapes and CDs are technological tools that can be used while learning a foreign language. In language teaching, students can choose the most suitable technological tool for them.

Technology can be used not only in outdoor activities but also in classroom activities.Internet videos can be used while teaching basic English words and structures to primary school students. We can have them listen to these videos and songs during the lesson. There are other internet applications where we can learn words.Teachers and students can open these applications and repeat the ready-made word lists with various game applications. They can even create and load their own tests in such applications.

As a result, it has been very easy for us to access all kinds of information thanks to internet access and unlimited resource sharing. In addition, experts create thousands of applications in order to use technology in language teaching. We have seen that the use of technology as a support in language teaching should be made by teachers and students.I believe that using all these applications in a correct and planned manner by conscious people will facilitate language teaching. And we, as instructors, should follow all kinds of applications for language teaching and use these applications at the highest level in classroom or out-of-class activities with our students.

Özlem ARSLAN