Çocuğun okula gitme konusunda aşırı derecede isteksiz olma durumudur. Çocuğun okul saatleri yaklaştığında mide bulantısı,karın ya da baş ağrısı gibi aslında olmayan durumları hissetmesidir. Çocuk uyandığı anda yakınmalarını görülürken ebeveynlerini okula gitmemeye ikna ettikten sonra durum düzelir. Okul günleri yaklaştığında ya da saatin yaklaştığını hissettiğinde iştahsızlık,uyku problemleri,iletişimsizlik ve içe kapanma görülebilir.
En çok gözlemlendiği dönem okulların başladığı eylül ekim aylarıdır. Ailede huzursuzluk,boşanma,okul öğretmeninin okuldan ayrılması,maddi sorunlar ve ölüm çocukların okul fobisini tetikleyebilir. İlerleyen dönemlerde görülen bu durumlarda okul fobisinin göstergesi olabilir.Sadece okula başlama çağında kalmayıp ilerleyen dönemlerde de gözlemlenebilir. Çocukla küçük yaşlarda güvenli bağlanma sağlanmalıdır. Böylelikle çocuklar okula başladıklarında ayrılma durumunu daha kolay atlatabilirler.
OKUL FOBİSİ YAŞAYAN ÇOCUKLARIN AİLELERİNE ÖNERİLER
- Okulda olduğu zamandaki ayrılığın süresinin geçici olduğu anlatılmalıdır.
- Aileler okula gidilecek günü normal bir gün gibi göstermelidirler. Çocukta kaygıyı tetikleyecek durumları ortaya çıkarmamalıdırlar.
- Vedalaşma süresi çabuk tutulmalıdır. Okul süresinin kısa olduğu günün sonunda eve döneceği anlatılmalıdır.
- Sorunun üstüne giderek çözülmelidir. Kararlı,sabırlı ve istikrarlı olunmalıdır.
- Sorunun esas çözümü çocuğun en kısa sürede okula dönmesini sağlamaktır.
- Çocuk okula geç kaldığında,servise yetişemediğinde en kısa sürede okula gitmesi sağlanmalıdır. Çocuğun bunu kullanmasına izin vermemelidir.
- Çocuk bahane bulup eve gelirse en kısa sürede okula dönmesi sağlanmalıdır.
- Çocuk okula gitmemesi ile ilgili suçlanmamalıdır.
- Çocukla her sorunun çözümü ile ilgili konuşulabileceğinin farkında olmalı sorunların üstüne gidilmelidir.